Hír

Helytörténeti digitalizálás és könyvtári önértékelés a szentesi szakmai napon

Az ünnepi szakmai napon Rózsa Dávid bemutatta a jogvédett tartalmak szolgáltatását lehetővé tevő, minden magyar könyvtár számára ingyenesen kínált MEK+ alkalmazást, valamint átadta a szentesi kollégáknak és a város polgárainak a nemzeti könyvtár ajándékát, helytörténeti digitalizálási programunk eddigi legnagyobb vállalkozását, huszonnégy szentesi (vonatkozású) periodika 13.000 füzetének 90.000 oldalnyi digitalizált tartalmát. 

 

Bajnok Tamara, a Könyvtári Intézet Könyvtári Minőségfejlesztési Osztályának vezetője a könyvtári minőség fejlesztésének lehetőségeiről és a szervezeti önértékelési rendszer modernizálásáról beszélt. Előadásában hangsúlyozta a könyvtári minőségmenedzsment fontosságát, különös tekintettel a 2018-ban bevezetett és 2020-tól kötelező elemként megjelenő Könyvtárak Minőségi Működésének Értékelési Rendszerére (KMÉR). 

 

Az egyik legjelentősebb hír, amely elhangzott, hogy a KMÉR megújulás előtt áll. A módosításra azért van szükség, mert az alapjául szolgáló európai Közös Értékelési Keretrendszert (CAF) frissítették, így a KMÉR-nek is alkalmazkodnia kell az új irányelvekhez. Ez az első olyan alkalom a magyar könyvtári minőségügy történetében, amikor a keretrendszer átdolgozása széles körű partneri együttműködéssel valósul meg. A projektben részt vesznek a Könyvtári Intézet szakértői, a KMÉR szerzői, valamint azok a minősített könyvtárak, amelyek már gyakorlottak a szervezeti önértékelésben. 

 

A KMÉR átdolgozásának első fázisaként harminckét könyvtár munkatársai osztották meg véleményüket a rendszer tartalmi és szövegezési kérdéseivel kapcsolatban. Az intézményektől több mint 1300 módosítási javaslat érkezett be, amelyek alapján 2025-ben várható a megújult KMÉR hivatalos megjelenése. Az új rendszer bevezetését átmeneti időszak előzi majd meg, amely lehetőséget biztosít a könyvtárak számára az új követelményekkel való megismerkedésre. 

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.